Overige

  1. Pannenkoeken
  2. Oliebollen
  3. Pepernoten
  4. Kruidnoten
  5. Taaitaai
  6. Drie-in-de-pan

Pannenkoeken

  • 500 gr pannenkoekmeel
  • 1 liter melk
  • 2 eieren
  • Vanillesuiker of kaneel naar smaak
  • Beetje zout naar smaak

Werkwijze:
Doe een klein beetje sla- of zonnebloemolie in de pan en maak het goed heet. Bedek de bodem van de pan met een klein beetje beslag (niet te dik/dun). De pannenkoek aan beide kanten goudbruin bakken.


Oliebollen

  • 1 kg bloem (van de molen)
  • 75 gr verse gist
  • 7 dl lauwe melk
  • 20 gr zout
  • 1 ei
  • 40 gr basterdsuiker

Werkwijze:
Doe de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje. Giet in dit kuiltje een gedeelte van de lauwe melk met de opgeloste gist. Daarna de rest van de melk en de andere ingrediënten toevoegen. Roer hiervan een mooi glad beslag. Laat het beslag met een vochtige doek op een warme en rustige plek 1 uur rijzen. Bak hierna met behulp van twee eetlepels de oliebollen in de hete slaolie of frituurvet gaar.

Tip: worden er krenten, rozijnen of sukade toegevoegd (500 gram), dan 100 gram gist i.p.v. 75 gram gist.


Pepernoten

  • 300 gr bloem
  • 140 gr bruine basterdsuiker
  • ½  tl zout
  • ½  zakje bakpoeder
  • 3 tl speculaaskruiden
  • 150 gr zachte boter
  • 5 el melk
  • 2 el stroop

Werkwijze:
Zeef de bloem en meng deze goed in een kom met de suiker, zout, bakpoeder en speculaaskruiden. Voeg de boter, melk en stroop toe en kneed het mengsel goed door. Laat dit 30 minuten op kamertemperatuur rusten. Verwarm de oven voor op 175 graden C (hetelucht 160 graden C) en vet een bakblik in. Vorm van het deeg kleine bolletjes of maak eens pepernoot letters (let op: ze verdubbelen in omvang) en leg ze op het bakblik. Bak ze 15-17 minuten en zet dan de oven uit. Laat de kruidnootjes nog 5 minuten in de oven liggen. Als ze uit de oven komen zijn ze nog wat zacht maar ze harden na.


Kruidnoten

  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 75 gr bruine basterdsuiker
  • 90 gr boter
  • 10 gr speculaaskruiden
  • 2 el melk
  • boter om in te vetten

Werkwijze:
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Neem een kom en doe het bakmeel er in. Voeg de suiker, speculaaskruiden en de melk toe. Snijd de boter in blokjes en voeg deze ook toe. Kneed dit alles tot een mooi deeg. Maak van het deeg kleine balletjes (knikkergrootte). Vet een
bakblik licht in met wat boter. Verdeel de nootjes over het bakblik. Bak de kruidnootjes in het midden een voorverwarmde oven van 175 graden C in zo’n 15 minuten bruin en gaar.


Taaitaai

  • 250 gr honing
  • 150 gr stroop
  • 10 gr anijs
  • 2 ½ dl water
  • 500 gr roggemeel
  • 50 gr tarwebloem
  • 20 gr koekkruiden
  • 1 à 1 ½ dl karnemelk
  • 2 ½ gr zuiveringszout

Werkwijze:
Honing, stroop, anijs en water laten koken tot het opkomt. Dan de bloem erbij en er een deeg van maken. Dit een paar dagen laten rusten. Dan het deeg opnieuw door elkaar werken met de koekkruiden en de karnemelk. Tenslotte het zuiveringszout erdoor mengen. Het uitgerolde deeg (ca. 1½ – 2 cm dikte) in een geoliede vorm drukken. De figuren op een ingevet bakblik leggen met ca. 1 ½ cm afstand van elkaar, met melk bestrijken en 25-30 min in een hete oven bakken. Het eindresultaat wordt pas taai nadat het langere tijd (een paar dagen tot weken) heeft gelegen.


Drie-in-de-pan

  • 200 gr zelfrijzend bakmeel (bloem met 2 à 3 gr droge gist kan ook)
  • mespunt zout
  • 1 ei
  • ½  liter melk
  • 100 gr rozijnen
  • boter om te bakken

Werkwijze:
Doe de bloem met het zout, het ei en de helft van de melk in een kom en meng met de garde of met de mixer tot een glad beslag. Meng er de resterende melk en de rozijnen door en laat het beslag circa 30 minuten rusten. Verhit een klontje boter in een koekenpan met een dikke bodem en een anti aanbaklaag. Schep met voldoende tussenruimte 3 lepels beslag in de pan en laat de pannenkoekjes op middelhoog vuur circa 3 minuten bakken tot de onderkant gekleurd en de bovenkant droog is. Keer met behulp van een paletmes of spatel om en laat de onderkant in circa 1 inuut goudbruin bakken. Laat de pannenkoekjes uit de pan op een bord glijden en bak de overige pannenkoekjes op dezelfde manier. Houd ze warm op een pan met heet water of in een op 100 graden C voorverwarmde oven. Of warm ze op in de magnetron. Zet suiker (gewone suiker, bruine basterdsuiker of poedersuiker), stroop, honing en jam op tafel.